Unutkanlığa iyi gelen vitaminler

Unutkanlığa iyi gelen vitaminler

65 yaş üzerindeki kişilerde düzenli olarak multivitamin kullanmanın beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ve demans gelişimine karşı koruyucu olduğu tespit edildi.

Eylül 2022’de yayınlanan bir çalışma 65 yaş üzerindeki erişkinlerin her gün düzenli multivitamin kullanmasının beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini ve demans gelişimine karşı koruyucu olduğunu gösterdi. Bu etki kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde daha belirgin idi. Bu çalışma, üç yıl boyunca takip edilen 65 yaş ve üstü 2.262 kişiyi içeriyordu. Araştırmacılar, multivitamin almanın üç yıl boyunca bilişsel yaşlanmayı almayanlara kıyasla %60 oranında yavaşlattığını gösterdiler. Tabii bu her 65 yaş üzerinde kişiler bir vitamin alsın anlamına gelmiyor.

Kardiyovasküler risk faktörlerine sahip kişilerde daha mantıklı

Araştırma sonuçlarına göre kardiyovasküler risk faktörlerine sahip kişilerin kanlarındaki vitamin ve mineral düzeyleri daha düşük. Ve bu hastaların multivitamin kullanmaları daha mantıklı görünüyor.

Yaşlandıkça, mikro besin yeterliliğini tehlikeye atabilecek tıbbi durumlarla karşılaşma olasılığımız daha yüksek. Bu nedenle belirli yaş üzerinde özellikle sağlıklı beyin fonksiyonları için alacağımız bazı takviyeler, vücudun bu temel besinleri beslenmeden temin etme yeteneğine katkı sağlayarak mikro besin yeterliliğini de etkileyebilir.

Takviye almak genellikle güvenlidir, ancak özellikle demans tanısı olanlar için dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir, çünkü aşırı dozda vitamin almak çok tehlikeli olabilir.

Demansın kesin tedavisi olmasa da, bazı vitaminler ve takviyeler hastalığın ilerlemesini yavaşlatma ve bilişsel işlevi iyileştirme potansiyeline sahip olabilir.

E Vitamini

E Vitamini, bağışıklık işlevi, gen ekspresyonu ve hücre sinyali dahil olmak üzere vücuttaki birçok fonksiyon için önemli olan yağda çözünen bir vitamindir. Bazı çalışmalar, antioksidan olan E vitamininin Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, Alzheimer Hastalığı İşbirliği Çalışması olarak bilinen büyük bir klinik araştırma, E vitamini takviyelerinin, hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalığı olanlarda bilişsel gerilemeyi azalttığını gösterdi. Bununla birlikte, yüksek dozda E vitamini kanama riskini artırabilir, bu nedenle E vitamini takviyesi almadan önce bir doktorla konuşmak önemlidir.

B vitaminleri

Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. B vitamini beyin işlevinde rol oynar ve bunama riskinin artmasıyla bağlantılı bir bileşik olan homosistein düzeylerini düşürür. Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir araştırma, yüksek doz B vitamini takviyelerinin, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde beyin küçülmesi ve bilişsel gerilemeyi azalttığını ortaya koydu.

Folat ve B6 vitamini gibi diğer B vitaminleri de demansta potansiyel faydaları açısından incelenmiştir. Bazı araştırmalar, bu vitaminlerin, bunama riskinin artmasıyla bağlantılı bir bileşik olan homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Omega-3 yağ asitleri

Balık yağı ve diğer kaynaklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, beyni hasardan korumaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bazı araştırmalar, omega-3 takviyelerinin Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya ve bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Curcumin

Curcumin, zerdeçalda bulunan, antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir bileşiktir. Bazı çalışmalar, kurkumin takviyelerinin hafızayı geliştirmeye ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Magnezyum

kas ve sinir fonksiyonu, enerji metabolizması ve protein sentezi dahil olmak üzere vücuttaki birçok fonksiyon için önemli olan temel bir mineraldir. Çalışmalar, magnezyum takviyelerinin hafif ve orta şiddette Alzheimer hastalığı olan kişilerde bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

D vitamini

D vitamini, kemik sağlığında çok önemli rol oynayan bir besindir. Ayrıca vücutta bağışıklık ve bilişsel işlev dahil olmak üzere birçok başka işlevleri de vardır.

D vitamininin bilişsel işlev için potansiyel faydaları olabileceğini ve demans gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar var. Ancak yine de D vitamini takviyelerinin bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve yüksek doz D vitamininin toksik olabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle, özellikle altta yatan herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, D vitamini takviyesi almadan önce bir doktorla görüşmeniz önemlidir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR