Beynin sağlıklı çalışması için 4 temel etken gerekiyor. En önemlisi beyni iyi besleyeceksiniz. Maalesef günümüzde o kadar sağlıksız besleniyoruz ki. Beslenmek için vakit bile bulamıyoruz, yemeklerimizi ayakta atıştırarak hızlıca yiyerek geçiştiriyoruz.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun
İşlenmiş hazır gıdalar tüketiyoruz çünkü gerçekten zamanımız yok. Beyin beslenemeyince enerji elde edemiyor ve bu da sorunların başlamasına neden oluyor.
Beyni sürekli uyanık tutun
İkinci önemli etken beyni sürekli uyaracaksınız; beyne egzersiz yaptırmak sadece bulmaca çözmek değil, beyni sürekli uyarıda tutacak aktiviteler yapmalısınız farklı yollar denemek yeni bir dil öğrenmek gibi. Beyni aktif tutmadığınızda sinir hücreleri arasındaki bağlantılar zayıflıyor ve iletim etkileniyor.
İyi uyuyun
Üçüncü etmen iyi uyuyacaksınız beyin sürekli dış uyaranlar alırsa bir süre sonra yorulur ve dinlenmeye ihtiyaç duyar.
Stresten uzak durmalısınız
Dördüncü etken ise beyni stresten uzak tutacaksınız. Stres kortizol hormonunu salgılanmasına yol açarak hafıza bölgesine zarar verir. Oysa günümüz yaşamına baktığınızda sürekli stres içinde koşuşturma halindeyiz. Yemek yiyecek vakit bulamıyoruz, markete bile araba ile gidiyoruz hareketsiz
Beyin sinir hücrelerinde bozulmanın en önemli nedenleri kötü beslenme, paketli ve katkılı gıdalar, hareketsiz yaşam ve dinlenmemiş bir zihindir.
Tabii insan ömrünün uzaması da bunun nedenlerinden bir diğeri. Yaşam uzadı ama yaşamın sağlıklı olan bölümü uzamadı, hastalıklarla boğuştuğumuz ileri yaş dönemi uzadı. Doğal olarak artan yaşla birlikte unutkanlık sıklığın da artış gösterdi.
Dünyada 44 milyon demans hastası var. 2050 yılında bu sayının 2 katına çıkması bekleniyor.