Hepimiz zaman zaman bir şeyleri unutuyoruz, mesela aklınız çok dolu iken birinin adını hatırlayamayabilirsiniz veya anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu unutabilirsiniz.
Bu tip ara sıra yorgunluktan kaynaklanan unutkanlıklar hemen bir hastalık olarak değerlendirilmemeli. Fakat eğer bu hafıza problemleri zamanla ilerliyor ve ilerledikçe de bilişsel becerilerinizde ciddi azalmalar görüyorsanız bu durum sandığınızdan çok daha önemli bir sorunun habercisi olabilir.
Özellikle Alzheimer ve demans gibi ciddi unutkanlık hastalıkları ile ilişkili olabilecek olan bu yakınmalar zaman içerisinde hafıza kayıplarına, kişilik ve davranış bozukluklarına ve çeşitli dejeneratif beyin hastalıklarına sebep olabilir.
Dünya üzerinde her gün binlerce kişiye demans teşhisi konuyor ve bu sayı her geçen yıl katlanarak büyüyor. Her ne kadar demans hastalarının büyük bir çoğunluğunu yaşlı yetişkinler oluşturuyor da olsa bu tarz hafıza ve unutkanlık problemleri yalnızca yaşlılarda görülmez gençlerde, yetişkinlerde ve hatta çocuklarda bile zaman zaman hafıza problemleri görülebilir. Bu hafıza problemlerine sebep olabilecek şeyleri listeleyecek olursak:
- Ailede Alzheimer hastalığı / bunama öyküsü
- Travmatik beyin hasarı
- Obezite ve Kötü Beslenme
- Madde bağımlılığı
- Depresyon
- Dikkat ve odaklanma problemleri
- Lyme hastalığı
- Bazı ilaçlar
- Kalp hastalığı
- Toksinlere maruz kalma
- Tiroid rahatsızlığı
- Diyabet veya prediyabet
- Hipertansiyon veya prehipertansiyon
- Kronik iltihaplanma
- Kanser / kemoterapi
- Uyku apnesi
Bilimsel verilere göre hafıza problemleri sizin belirtileri fark etmeye başlamanızdan çok çok önce beyin taramalarında görülüp tespit edilebiliyor. Bu hastalıkların erken dönemde tespiti ise tedavi görme fırsatını yakalamanızı sağlıyor.
Yukarıda solda gördüğünüz sağlıklı bir bireyin beyin taraması iken sağdaki bir Alzheimer hastasının beyin taramasıdır. Sadece bu iki resme bakarak bile hastalığın beyni nasıl etkilediğini az çok anlamak mümkün.