Yorgunluğun 7 Belirtisi ve İş Hayatına Etkisi

Yorgunluğun 7 Belirtisi ve İş Hayatına Etkisi

Eğer bir işverenseniz veya çalışanlardan sorumlu bir yöneticiyseniz mutlaka kronik yorgunluk belirtilerini bilmeli ve çalışanlarınızı sürekli kontrol ederek bu belirtileri gösterip göstermediklerine bakmalısınız. Çünkü özellikle yüksek güvenlik önlemi gerektiren işlerde çalışan kişiler için yorgunluk ölümcül seviyelere varan bazı tehlikeler için ciddi ortam sağlayabilir. Bakmanız gereken yorgunluk belirtilerini inceleyelim:

1. Uyku hali

Sürekli esneme, gözleri açık tutamama, gibi uykusuzluk belirtileri göstermek.

2. Sinirlilik

Bir çalışanın sinirli hissetmek için birçok farklı nedeni olabilir fakat bunlardan en sık rastlanan ve işine yansıtmayı engelleyemediği durum yorgunluk sebebi ile ortaya çıkan huzursuzluk ve sinirlilik halidir. Eğer çalışanınız aslında uysal sakin bir insan iken son zamanlarda bir huzursuzluk ve sinir hali sergiliyorsa bunun yorgunluk seviyeleri ile ilişkili olup olamayacağını değerlendirmenizde fayda var.

3. Unutkanlık

Çalışan odaklanma problemleri ve unutkanlık yaşamaya başladıysa bunun yorgunluğu ile bir ilişkisi olabilir tam olarak dinlenemediği için odaklanmakta sıkıntı çekiyor olabilir.

4. Motivasyon eksikliği

Aslında işini çok iyi yapan motivasyonu güçlü bir çalışanın aniden işlerini yapmada zorlanma ve motive olamama sıkıntıları yaşamaya başladıysa bu tembellikten değil yorgunluktan veya farklı birçok çeşit sorundan süregeliyor olabilir.

5. Muhakeme yeteneğinde azalma

Eğer kendisini kanıtlamış, çalışkan ve yetkin bir çalışan yanlış kararlar alıyor ve hatalar yapıyorsa bu ya uyku eksikliği ya da kronik yorgunluktan sebepleniyor olabilir.

6. Baş ağrıları

Baş ağrıları yorgunluğun veya dehidrasyonun bir sonucu olarak oluşabilir. Direkt yorgunluğa yormadan önce yeterli oranda su içmelerini sağlamak personelinizin asıl problemini belirlemenize yardımcı olacaktır.

7. Daha sık hastalanma

Eskiden böyle yapmadığı halde son dönemde sık sık hastalık izni alan çalışanınız kronik yorgunluk ile mücadele ediyor olabilir. Yetersiz uyku ve stres vücudu yıpratıp bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine ve böylelikle hastalıklara açık hale gelmenize sebep olabilir. Bu da çalışanın sık sık hastalanıp bir türlü toparlanamamasına sebep olabilir.

Tüm bu anlattıklarımız ışığında çalışanınızın yorgunluk ile mücadele ettiğini düşünüyorsanız ona yardımcı olmak ve dolaylı yolla da olsa iş düzeninde oluşan aksaklıkları giderebilmek için yapabileceğiniz çeşitli şeyler var:

  • Vardiya planlamaları: Tutarlı bir vardiya düzeni oluşturarak ve işleri aksatmayacak ama çalışanın da dinlenmesine imkân verecek mola düzenlemeleri yaparak ve izin dönemlerine saygı göstererek çalışanınızı destekleyebilirsiniz.
  • İş yüklerini dengeleyerek ve personellerin hepsini etkili kullanıp kimseye gereğinden fazla yük bindirmemeye özen gösterebilirsiniz.
  • Çalışanlarınızın sıkıntılarını raporlamalarını önerebilirsiniz böylelikle çok yorgun hissettiklerinde size rahatlıkla gelip bildirebilirler.
  • Çalışma alanını uygun sıcaklıkta tutmaya özen göstererek ve ışık alan sakin huzurlu bir ortam oluşturarak çalışanlarınızın severek ve dinlenerek huzur içerisinde çalışmasını destekleyebilirsiniz.
  • Uyku bozuklukları ve yorgunlukla mücadele ile ilgili eğitimler verebilirsiniz
  • Yöneticileri bilgilendirerek çalışanların yardıma ihtiyacı olduğunda desteklemelerini sağlayabilirsiniz.
  • Uyku bozuklukları tedavilerini de kapsayan bir sağlık sigortası planı sağlayarak çalışanlarınıza kendilerini değerli hissettirebilir ve rahatsızlıklarla mücadele ederken onların yanında olabilirsiniz.

Özetle; kronik yorgunluğu tespit ederek be gerekli adımları çok geç olmadan atarak sağlıklı, güvenli ve verimli bir iş ortamını tüm ekibiniz için sağlamanız mümkün.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR