Uzun zamandır var olan yorgunluk günlük hayatımızı, işlerimizi, arkadaş ilişkilerimizi olumsuz etkiler. Halsiz ve yorgun olduğunuzda hiçbir şey yamak istemezsiniz. Bazen günlerce yorgun hissettiği için evden hatta yataktan çıkmak istemeyen hastalarım var. “Çok fazla yorgunum, hiç hareket etmek istemiyorum.” Yakınmalarını sıkça duyuyorum. Peki, neden yorgun ve halsiz hissederiz?
Neden yorgun ve halsiz hissederiz?
Yorgunluk ve halsizlik hissinin belli başlı nedenleri şu şekilde açıklanabilir.
Düzensiz, eksik veya fazla uyku
Yorgunluk ve halsizliğin en sık sebebini uyku sorunları oluşturuyor. Gecede 7-8 saatlik uyku sağlığımız için çok önemlidir. 7 saatten az uyuyorsanız veya düzensiz saatlerde yatıyorsanız, sabah kalktığınızda uyku ile dinlenmemiş uyanıyorsanız bu durum sizi yorgun yapacaktır.
9 saatten fazla uyumak da sizi yorgun yapar. Uyku sorunu fiziksel ve zihinsel performansınızı olumsuz etkiler.
Kaliteli bir uyku, vücut enerjiniz için önemlidir. İdeal olan günde 7-8 saat ve 23:00-07:00 saatleri arasında uyumaktır.
Düzensiz ve yanlış beslenme
Günlük koşuşturmalar sırasında öğün atlamak, özellikle sabah kahvaltısını yapmamak da yorgun hissettirebilir. Öğünlerde karbonhidrat ağırlıklı beslenmek kan şekerini hızlıca yükseltip sonra hızlıca düşürür. Bu durum da yorgunluğa ve uyku haline neden olur. Yorgunluk, vücudun enerjisi ile ilgili olabilir. Bu da beslenme biçimi ile doğrudan ilişkilidir.
Günlük öğünleri atlamamak, mümkün oldukça özellikle sabah ve öğlen protein ağırlıklı beslenmek, beslenme kaynaklı yorgunluğa ve halsizliğe çözüm olacaktır.
Stres
Stres, en çok yorgun hissettiren sebeplerden birisidir. İnsanın hayatta bir beklentisinin kalmaması, geleceğe yönelik hedeflerinin olmaması, işini sevmemesi, iş, aile ve sosyal ortamlarda yaşanan sıkıntılar, depresyon ve anksiyete yakınmaları da yorgun ve halsiz hissetmeye yol açar.
Stresinizin yoğun olduğunu ve sizi yorgun hissettirebileceğini düşünüyorsanız mutlaka bir hekim desteği almalısınız. Kendinize de vakit ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Kansızlık
Demir, beyin için çok önemli, vücudun fonksiyonları için kan dolaşımında gerekli besini ve oksijeni taşımaya yardımcı olur. Ancak kadınların birçoğunda adet kanaması nedeniyle kansızlık görülür. Yine yiyeceklerle yeterince alınmaması veya başka sebeplerle ortaya çıkan kanamalar vücuttaki demir miktarını azaltır. Demir, hem bazı sebzelerde (ıspanak gibi) hem de kırmızı ette bulunur. Kırmızı etteki demir çok daha kolay emilir.
Kansızlık açısından serum demir düzeylerine baktırın, kırmızı et tüketimi ve demir içeren besinleri C vitamini ile almak demirin mideden emilimini artırır.
D vitamini eksikliği
D vitamini eksikliği ve tiroid bezinin az çalışması yorgunluk ve halsizlik belirtileri ile görülebilir.
Hareketsizlik
Annelerimizin bir tabiri vardır “Oturdukça oturasım, yattıkça yatasım geliyor.” derler. Hareketsiz bir yaşam sizi sadece daha yorgun yapmaz, hastalıkların da habercisidir. Düzenli spor yapmak enerjiyi artırır, depresyonu önler ve mutluluk hissi verir. Yorgun olduğunuzda hiç hareket etmek istemeyebilirsiniz. Ancak inanın sizin en büyük ilacınız egzersiz yapmaktır.
Haftada en az 3 gün, 30-45 dakika açık havada, hızlı tempoda (dakikada 100 adım kadar) yürüyün.